От Движение България на гражданите призоваха управляващите да препотвърдят забраната за

...
От Движение България на гражданите призоваха управляващите да препотвърдят забраната за
Коментари Харесай

И новата власт да препотвърди забраната за добив на шистов газ

От " Движение България на жителите " приканиха ръководещите да препотвърдят забраната за рандеман на шистов газ в България. От партията предлагат промени в законодателството, с които да се вкарат повишени изисквания при оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на планове, използващи технологията хидрофракинг.

Повод за позицията е решението на Варненски административен съд тази седмица да анулира възбраната за рандеман на газ до Генерал Тошево. Това отново връща въпроса за употреба на находището в Добруджа, срещу което през 2017 година имаше митинги и локален референдум.

В писмо до министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от ДБГ пишат, че жители и аграрни производители са обезпокоени, че най-плодородните почви в България и на Балканите могат да бъдат
унищожени. Причината е, че през находището минават 10 водоизточника, които при замърсяване с химикали могат да трансфорат земи в североизточна България в „ пустинни “.

" Апелираме министърът на околната среда и водите да упражни стриктен надзор върху шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна, на който съдът постанови да проведе отначало процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда на плана. Необходимо е да бъдат
съобразени мнението на обществеността, кумулативният резултат с други проекти върху околната среда и специфичното значение на Добруджа за България и Балканите ", пишат още от ДБГ.

От партията прецизират, че енергийната самостоятелност е значима цел за България и изследването на находища от газ не би трябвало да стопира. Те обаче искат гаранции, че земите в „ житницата на България “ няма да се превърнат в пустиня.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР